Webbureau med kant og holdning
DIGITAL STRATEGI   VÆRKTØJER   KUNDER   OM WEBBUREAUET   KONTAKT
« Tilbage / 9. april 2014

MERE END BARE GRATIS

Når du står over for at vælge, hvilket opdateringssystem (CMS) websitet skal baseres på, er der en række forhold, der skal overvejes grundigt. Overordnet skal du vælge mellem et open source system, som du ”gratis” kan hente ned og arbejde med, og et kommercielt system, som du betaler for.

Ofte er et open source system attraktivt alene på grund af prisen – man blændes af, at det tilsyneladende er ”gratis”. Men også andre forhold som afhængighed af en bestemt udbyder og adgangen til et stor netværk af udviklere nævnes som klassiske argumentet for at vælge en open source løsning.

Men overvej lige følgende:

 • Open Source systemer er langt mere tidskrævende at implementere end kommercielle systemer. Besparelsen på oprettelsen af standardsoftware går i stedet til konsulenttimer for opsætning af open source løsningen.
   
 • Ofte er der brug for at udvikle ny funktionalitet i open source, som mange gange er indbygget i kommercielle systemer (særligt funktionalitet i retning af brugervenlighed).
   
 • Supporten på et open source system består i, at du kan konsultere online fora eller hyrer en konsulent hver gang du har spørgsmål. Det sidste bliver dyrt i det lange løb.
   
 • Hvis der er noget galt med dit open source system har du ingen steder at gå hen – der er ingen, der har ansvar for dit open source system. Heller ikke konsulenten, der byggede det op for dig, hvis der er tale om en systemfejl.
   
 • Open source er mere udsat rent sikkerhedsmæssigt – alle fejl, huller og mangler ved et open source system ligger frit tilgængeligt på diverse fora. Her kan udviklerne se dem, men det kan hackere og andre med tilsvarende hensigter også.
   
 • En open source platform er forbundet med stor usikkerhed på mange fronter – en af de vigtige handler om, at udviklingen af et open source system er båret af interesse og frivillighed. Hvis interessen siver eller teknologien bevæger sig i en anden retning, så er der ingen, der har ansvar for udviklingen af systemet
  længere.
   
 • Du er overladt til dig selv, hvis systemet fejler – du har ingen kontrakt på, hvad du kan forvente. Og ingen indsigelsesmuligheder, hvis der opstår problemer.
    
 • Udbyderen af kommercielt CMS besidder ofte omfattende programmeringsmæssig viden om sit produkt. En tilsvarende viden er umuligt at finde hos løst tilknyttede konsulenter og rådgivere på open source systemer.
   
 • Ingen sammenhæng mellem open source systemet og hostingen. Et open source system er ikke bundet til en bestemt hostingløsning, og den valgte hostingløsning kan ikke garantere at understøtte et givet open source system. Hos en kommerciel udbyder står man typisk for både system og hosting, så du ikke bliver kastebold mellem to udbydere, eller overladt med beskeder om, at der er noget galt med open source systemet
   
 • Open source systemer er udviklet af udviklere for udviklere. Det betyder, at der ikke er samme fokus på brugervenlighed for almindelige brugere af systemet. Kommercielle systemer er i meget højere grad udviklet med brugervenlighed for øje.
   
 • Enhver form for support i brugen af et open source system sker på online fora, hvilket stiller store krav til brugerens faglige niveau. Disse fora er typisk for udviklere og ikke for almindelige brugere. Support hos en konsulent er både bekostelig og typisk uden samme produktindsigt som hos et kommercielt system.
   
 • I et open source system laver man tilpasninger i det grundlæggende setup – disse tilpasninger kan hæmme fremtidige udviklingsmuligheder.
   
 • Hvis der opstår en fejl i et open source system eller hvis systemet ikke er helt kompatibelt med Microsofts seneste browser, så kan der gå lang tid med at rette fejl, da alting er drevet af interesse og frivillighed. Kommercielle udbydere er langt mere på forkant med potentielle fejlkilder.
   
 • Når man først har hentet basiskoden til et open source system ned, så bliver det ikke løbende opdateret i henhold til den teknologiske udvikling og de tekniske krav fra browsere, søgerobotter, mobiltelefoner m.v. Når man først har hentet basiskoden ned, så er man overladt til sig selv. En opdatering af et open source system er både tidskrævende og potentielt fyldt med risici for, at tidligere tilpasninger konflikter med den opdaterede software.

Vil du vide endnu mere om open source CMS, så book et uforpligtende møde med os.

 

 

Vil du have mere af samme skuffe?

Hvis du ikke allerede er tilmeldte QUOTE, så gør det her. Så får du viden, indsigt, holdninger, tips og fakta om internettet direkte i din indbakke 4-6 gange om året:


TILMELD MIG